Ljudje, ki imajo diagnozo celiakije so vsi tisti, ki ne smejo uživati prehranskih izdelkov ter hrane, ki vsebuje gluten.
Za veliko ljudi sta tako izraz celiakija in gluten čisti neznanki zato bomo namenili nekaj besed predstavitvi obeh.
Celiakija je zelo nadležna bolezen in hkrati kronična motnja tankega črevesa zaradi preobčutljivosti na beljakovino – gluten. Gluten je osnovna beljakovina pšenice, katera povzroča razjede tankega črevesa v našem telesu.
Nekateri najpogostejši simptomi in diagnoze celiakije so:
- Kronična driska
- Bolečine in napenjanje v trebuhu;
- Izguba apetita;
- Nepojasnjena anemija;
- Pogostejše bruhanje;
- Šibkejša rast (zaradi bistveno zmanjšanega izločanja rastnega hormona).
Naj povemo tudi, da je prav celiakija v veliko primerih dedna, med najbolj primerne oblike diagnosticiranja te bolezni – celiakije, pa spada biopsija našega tankega črevesa.
Edini učinkovit način za popolni »spopad« s celiakijo je uživanje hrane, ki ne vsebuje glutena. Celiakija je tista bolezen katera za ljudi, s to diagnozo predstavlja kar veliko oviro v vsakdanjem življenju.
Obiski v restavracijah zagotovo postanejo precej redkejši saj, še vsaj pri nas v Sloveniji zaenkrat zelo malo restavracij, ki bi ponujale prehrano in menije z obroki brez glutena.
Zagotovo pa seveda ni vse tako črno tukaj pa naj izpostavimo, da osebe z diagnozo celiakije, zagotovo živijo precej bolj zdravo.
Prehrana brez glutena je bistveno manj industrijsko obdelana, v sami primerjavi s hrano, ki jo na sploh kupujemo mi vsakdanji potrošniki.
Če pa ste bili diagnosticirani s celiakijo, pa lahko ostanete povsem mirni.
Kvaliteta vašega življenja se vam tako lahko celo izboljša in spremeni, s hrano brez glutena pa se boste počutili precej bolje, imeli pa boste občutek, da imate kar na enkrat več energije in volje do življenja.
Sčasoma boste prišli do zaključka, da celiakija ne pomeni vedno le odrekanja, ampak tudi prednosti, katere postanejo še bolj izrazite skozi leta vašega prelepega življenja.